skip to Main Content

Kennismaken met ondernemende projecten

Jarenlang heeft de Vereniging Scholen voor Ondernemend leren in de praktijk projecten voor leerlingen en docenten ontwikkeld. Deze maken het mogelijk om laagdrempelig kennis te maken met ondernemend leren. Projecten kunnen naast en binnen het reguliere onderwijs worden aangeboden. De projecten leggen het accent op verschillende aspecten van het ontwikkelen van ondernemende competenties. Het verwerven van kennis en het ontwikkelen van vaardigheden en een houding die aansluiten bij de 21e eeuw en bij ondernemend leren staan hoog in het vaandel. Daarnaast wordt gestimuleerd om de projecten en de reguliere lesvakken aan elkaar te verbinden. Veel lesdoelen van reguliere vakken kunnen ook met een project op ondernemende wijze worden behaald. Door deelname aan de projecten kunnen alle leerlingen en docenten kennismaken met ondernemend leren. De projecten kunnen in een doorlopende leerlijn worden geïmplementeerd, waardoor leerlingen elk jaar in contact komen met ondernemend leren.  Naast de implementatie van bewezen bestaande projecten, worden continu nieuwe projecten ontwikkeld. Ook worden bestaande schoolprojecten opnieuw onder de loep genomen en doorontwikkeld tot ondernemende projecten.

meisje

Voorbeelden van de huidige projecten zijn:

Maak(t) impact!

Met het project Maak(t) impact! zijn leerlingen de changemaker. Zij maken kennis met diverse non-profitorganisaties en gaan in gesprek over hoe zij kunnen helpen. Leerlingen zetten zich vervolgens op ondernemende en creatieve wijze in. Zij schrijven een plan van aanpak (businessplan), bedenken acties op basis van persoonlijke interesses en worden ondersteund op diverse manieren. Workshopcarrousels met creativiteits- en businessworkshops zijn aan de orde van de dag. Gedurende het project komen de leerlingen regelmatig in contact met ‘real audience’ die de leerlingen scherp houden. Het project resulteert in originele en persoonlijke acties die leerlingen presenteren aan iedereen die interesse heeft!

De wereld draait om … (plaatsnaam school)

Bij het project De wereld draait om … (plaatsnaam school) gaan leerlingen op ondernemende wijze de wereld verkennen. Zij maken kennis met andere werelddelen en verdiepen zich in een land en thema’s als Gezondheidszorg en Onderwijs. Alle informatie verwerken de leerlingen in een film die zij zelf produceren en regisseren. Daarnaast organiseren de leerlingen zelf de Film Award Avond, waar de films officieel in première gaan. De bezoeker van deze avond ervaren een echte reis naar de landen die centraal staan.

 

Jij bent het verschil

Het doel van dit project is: Leer iets voor een ander te betekenen en ervaar wat dit jezelf en een ander oplevert. De maatschappelijke stage speelt een belangrijke rol bij het realiseren van dit doel. De stage geeft namelijk de ruimte die nodig is om dit doel waar te maken. Daarnaast leren leerlingen zichzelf beter kennen en weten zij daarbij beter welke branche hen aantrekt. De Startdag is een van de onderdelen van dit project. Leerlingen leren met behulp van design thinking hoe zij kunnen bijdragen aan het oplossen van een maatschappelijk probleem.

 

Start to innovate!

Dit project laat leerlingen kennismaken met innovaties en ondersteunt leerlingen in het onderzoeken en/of op de markt brengen van innovaties. Tijdens dit project ontstaat een nauwe samenwerking tussen innoverende organisaties en de leerlingen. Leerlingen krijgen gedurende dit project met verhelderende evenementen de kans om zich op een ondernemende wijze te verdiepen in innovaties. Met evenementen kun je denken aan een innovatiemarkt, het bezoeken van een innoverend bedrijf, Escape room en als laatste een TEDtalk. Leerlingen kiezen binnen bepaalde kaders zelf of zij een innovatie willen onderzoeken of tot stand willen laten komen.

Naast onze eigen projecten, zijn wij samenwerkingen aangegaan met andere organisaties. Hierdoor zijn meerdere (maatwerk)projecten beschikbaar voor onze leden. Elk lid heeft ruim de keuze uit projecten en besluit zelf welk project aansluit. GoFuture is een uitstekend voorbeeld van een van onze samenwerkingen.

GoFuture

Niet langer opgedragen taken en theorie uit het hoofd leren, maar actief en zelfstandig aan de slag. GoFuture daagt leerlingen door middel van speltechnieken uit en motiveert ze om al ondernemend praktijk en theorie te koppelen. De echte en digitale wereld vullen elkaar aan. Leerlingen starten een eigen onderneming, de docent als coach helpt hen om hun kwaliteiten te ontdekken en in te zetten, om zo hun onderneming en hun toekomst een succes te maken.

 

255-projecten
foto jij bent...2
foto jij bent...3

De projecten worden ondersteund door onderwijskundigen van Scholen voor Ondernemend leren. Ze kunnen direct worden geïmplementeerd, maar kunnen ook worden aangepast aan de wensen van uw school. Daardoor sluiten de projecten naadloos aan bij de behoefte en randvoorwaarden van de school en voelen docenten zich eigenaar. Het is voor zowel de docenten als de leerlingen een leuke en uitdagende kennismaking met ondernemend leren. Meer informatie over de projecten wordt u graag gegeven. Neemt u daarvoor contact op met het bedrijfsbureau van Scholen voor Ondernemend leren door te mailen naar: info@ondernemendleren.org

 

Back To Top